Wednesday, August 24, 2011

Peringatan Akhir

Salam dan Salam 1 Malaysia,

Sila rujuk laman web/facebook PPGUUM Dr Isha.

Pelajar-pelajar yang telah membuat pembetulan pada blog mereka atau/dan menghantar semula e-mel berkaitan manual membina blog, sila respon/pos jawapan di bawah ini dengan segera.

Sila ikut contoh di bawah:

Bagi blog :

123456 Zakaria Ahmad (PPD: Kubang Pasu)
http;//zakaria.blogspot.com
* header blog MESTI ada no. matrik
(Bagi yang tidak meletakkan no. matrik - blog mereka TIDAK di semak)


Bagi Manual;
123456 Zakaria Ahmad (e-mel)

*bagi mereka yang belum menghantar lagi tugasan ini.
URL: nanz1184@gmail.com


Sunday, July 24, 2011

Q & A Corner (6)

Salam & Salam 1 Malaysia,

Sila kemukakan sebarang maklumat atau persoalan untuk makluman semua.

Saturday, July 16, 2011

Senarai Kehadiran Kelas

Salam & Salam 1 Malaysia,

Nama-nama pelajar di bawah telah TIDAK menandatangani senarai kedatangan kuliah ICT.

1. 210070 Saarah bt Shaari (Hadir tanpa tandatangan)
2. 210081 Sollehatun bt Ahmad Zubir
3. 210097 Nurarliza bt Abd Aziz (Tangguh Pengajian)
4. 210144 Adzlin bt Adnan (Tidak hadir dengan kebenaran)
5. 210135 Aini bt Mat Shah (Tidak hadir dengan kebenaran)
6. 210151 Mohd. Nizam b Ahmad (Hadir tanpa tandatangan)
7. 210159 Khairun b A.Rahim (Hadir tanpa tandatangan)
8. 210179 Nor Zalina bt Darus
9. 210232 Muhaini bt Musa (Hadir tanpa tandatangan)
10. 210234 Siti Noor Faizah Bt Che Long (Hadir tanpa tandatangan)

11. 210239 Azlina bt Ahmad (Hadir tanpa tandatangan)
12. 210250 Zaviyah bt Ahmad
13. 210258 Noor Zailawati bt A. Zainon
14. 210259 Mat Suhaimi b Abdullah (Tarik diri)
15. 210285 Suhaila bt Yaakob (*Tidak hadir)
16. Sarinah bt. A Rahim (Tukar pusat pengajian)
17. 210461 Keoh Hooi Chin (Tidak hadir dengan kebenaran)
18. 210483 Siti Zubaidah bt Mohd Roseli
19. 210496 Ahmad Shaini b Hamid
20. 210502 Ridhuan b Aini (Tidak hadir dengan kebenaran)

21. 210504 Noor Azura bt Azini (Tukar pusat pengajian)
22. 210505 Rodziman b Osman (Tarik diri)
23. Siti Rohani bt Yusoff

*Jika anda hadir, sila respon kepada pos ini.
*Seandai anda tahu yang rakan di atas tidak mendaftar, tarik diri dan lain-lain mohon respon dalam ruang komen di bawah pos ini.

Sekian

Wednesday, July 13, 2011

Tarikh Akhir Hantar Tugasan

PERINGATAN MESRA

Salam & Salam 1 Malaysia,

Tarikh akhir manghantar tugasan manual blog ialah pada 16 Julai 2011.
Hantar ke nanz1184@gmail.com
Di ruang subjek e-mel : tulis hanya no. matrik dan nama
contoh - 123456 Siti Aminah Zakaria.

Pastikan blog anda telah diposkan di zon PPD anda bertugas.

Jika ada sebarang masalah berkaitan kedua-dua tugasan di atas, sila hubungi saya SEGERA.


Hasnan Hassan
Fakulti Pendidikan & Bahasa Moden
UUM CAS

Tuesday, July 12, 2011

Q & A Corner (5)

Salam & Salam 1 Malaysia,

Sila hebahkan kepada rakan-rakan anda berkaitan tatacara penghantaraan e-mel untuk tugasan manual blog.

Untuk pengetahuan semua, saya masih lagi menerima e-mel yang tidak mengikut arahan malahan ke e-mel address saya yang lain.

Sekian.

Monday, July 11, 2011

E-Mel : Peringatan Terakhir

PERINGATAN TERAKHIR

Walaupun telah berkali-kali diingatkan supaya mengikut panduan menghantar e-mel tapi masih lagi berlaku kesilapan.

Ini adalah peringatan TERAKHIR.
Mana-mana e-mel yang TIDAK mengikut panduan akan di DELETE tanpa ada pengumuman lagi.

Sila semak:

Yusmilawati Sulaiman
Noraini Abd Wahab
Zurawati Awang
Khairul Aziah
Habsah Nan

Sunday, July 10, 2011

Blog : e-mel

PENTING.

Sila e-mel semula tugasan anda. Pastikan anda mengikut arahan yang diberi terutamanya untuk penulisan 'subjek'.

Muhd Fauzi
Norazlina Hussain
Asmidar
Siti Khalijah
Norulhuda bt Ahmad

Saturday, July 9, 2011

Blog Anda 2

Salam & Salam 1 Malaysia,

Tinjauan/semakan ke blog yang anda semua adalah sangat memuaskan dari segi rekabentuk dan juga konten.

Cuma bagi yang memaparkan aktiviti sekolah maka adalah elok jika ditulis nama sekolah berkenaan. Sebagai contoh Cikgu Korina telah memaparkan aktiviti rumah sukan kenyalang tapi tidak pula disebut nama sekolah.

Cikgu Azura pula telah memaparkan aktiviti murid dengan begitu bergaya namum tidak pula di sebut nama sekolah berkenaan. Cuma yang boleh di agak ialah sekolah itu di daerah Kubang Pasu.
Sila semak semula semua pos anda dan buat penambahan jika terdapat kekurangan maklumat.

Blog yang anda bina sangat menarik tetapi tidak ada pengunjung yang sudi memberi komen.

Pastikan mereka yang berkunjung ke blog anda memberi komen. Orang yang paling boleh di harap ialah 'follower' anda sendiri.

Sekian buat kali ini.

Manual Blog 6

PENTING :

Sila pastikan subjek e-mel itu dituliskan dengan betul seperti yang dinyata di pos/paparan terdahulu.

Sila e-mel semula :

1. Zahariah bt Yusuf
2. Muhd. Nazri b Hussain
3. 210269 - tiada nama.

Sila pastikan anda ada cover page.
Masih ada yang e-mel tugasan tanpa cover page.

E-mel yang tidak mengikut arahan akan di DELETE.

Friday, July 8, 2011

Blog Anda

PENTING

Sukacitanya dimaklumkan bahawa saya telah membuat semakan awal terhadap blog yang anda telah bangunkan. Secara umumnya, anda semua telah berjaya membina blog sendiri.

Cuma kreativiti yang di paparkan di blog tersebut yang menjadi perbezaan. Anda semua juga dah ada follower tersendiri.

TAPI artikel yang anda poskan itu TIDAK mendapat sebarang komen dari follower anda. Pastikan mereka memberi komen di blog anda dan anda juga membalas dengan memberi komen tentang artikel rakan anda di blog mereka.

Kebanyakan komen ada masih kosong. Ini bermakna TIDAK ADA siapa pun yang membaca artikel anda.

Sila lawati dan poskan komen di blog rakan-rakan anda.

Contoh Cover & Manual Blog

Salam & Salam 1 Malaysia,

Rakan anda A'zura Che Ani 210202 menepati kriteria tugasan ini. (contoh : muka depan dan juga tugasan manual blog)

A'zura - sila poskan cover dan juga muka surat 1 manual tugasan di blog anda.

Sila kunjungi blog beliau.

Manual Blog 4

Salam & Salam 1 Malaysia,

PENTING :

Untuk tugasan manual ini:

Hantar hanya 1 fail sahaja bagi cover dan tugasan manual.
JANGAN hantar 2 fail (satu cover dan satu tugasan).

Cover dihadapan sekali di ikuti manual - cantumkan dan jadikan 1 fail.

SILA BACA ARAHAN.

Manual Blog 3

PENTING - TERKINI

Sila ikut format yang diberikan untuk menulis subjek bagi e-mel yg dihantar.

123456 Siti Sarimah bt Selamat

Jangan tambah sebarang ayat selain di atas.

Sila e-mel sekali lagi kerana anda TIDAK mematuhi arahan di atas.

Khairulena Mohd Akhir
Faizah binti Hamzah
Khoirulnizam Abd Rahman (terima 2 e-mel tapi tidak mengikut arahan)
Eng Bee Leng
Sargunan Subbih
Normawati Hashim

Kesemua e-mel yg TIDAK mengikut arahan telah di DELETE dan dianggap anda tidak menghantar tugasan tersebut.

Manual Blog 2

Salam dan Salam 1 Malaysia Semua,

PENTING:

1. e.mel manual ke nanz1184@gmail.com

2. Taip HANYA No. Matrik dan Nama di ruangan subjek

contoh : 123456 Siti Sarimah bt Selamat

Ramai yang menghantar Nama dan No. matrik (terbalik).
Sila hantar semula. Saya TIDAK menerima jika anda hantar tidak mengikut arahan.

Sila hantar semula :
Nama pelajar di bawah telah menghantar tugasan manual tapi TIDAK mengikut arahan di atas.

Zaleha Mat Desa
Ahmad Rashidi
Fuziah Hamzah
Jamaliah Selamat
Khoirulnizam A. Rahman
Kamariah darul
Roslinda Hashim
Abirah Abd Mutalib
Abd Karim Mat

E.mel yang tidak mengikur arahan di atas telah di DELETE.

Wednesday, July 6, 2011

Blog

Salam & Salam 1 Malaysia semua,

Sudah lebih empat minggu berlalu dan saya rasakan bahawa semua telah pun mahir dalam pembinaan blog.

Minggu ini boleh digunakan untuk mengemaskini blog yang telah bina tempoh hari. Banyak blog yang hebat yang telah saya lawati.

Masukkan muzik atau animasi/video untuk menjadikan blog anda lebih menarik. Tapi .... pastikan blog anda tidak 'overloaded' dengan make-up yang tidak sesuai dengan kumpulan sasaran.

Perlukan ada kartun atau bunga ataupun design yang agak mengangu pembancaan diblog anda tu?
Fikir-fikirkan lah ...!

Bagi rakan yang gambarnya masih bayang-bayang di ruang follower maka sila gantikan dengan foto anda sebenar.

Selamat mengemaskini blog !

Manual Blog

Salam & Salam 1 Malaysia semua,

Sila ambil maklum bahawa manual membina blog perlu di hantar ke :

1. e.mel nanz1184@gmail.com.
Gunakan e.mel di atas sahaja.
Sila hantar SEMULA walaupun ada diantara anda telah menghantar tugasan ini.

2. Buat cover page untuk tugasan manual ini.
Pastikan ada nama dan no. matrik.

3. Insert header dan taipkan no. matrik dan nama. Insert sekali sahaja dan ia akan keluar di setiap mukasurat kecuali cover page.

4. Bagi tujuan e.mel - di ruang subjek, taipkan NO. MATRIK dan NAMA

Tarikh akhir menghantar tugasan manual ini ialah sama seperti tugasan blog.

Tarikh Akhir Tugasan BLOG

Salam dan Salam 1 Malaysia,

Sukacitanya dimaklumkan bahawa TARIKH AKHIR untuk menyiapkan tugasan blog ialah pada 16 JULAI 2011.

Semua blog akan disemak dan diberi markah mulai 17 Julai 2011.

Dua kriteria kan digunakan untuk semakan blog anda.
1. Rekabentuk
(pastikan ia sesuai untuk kumpulan sasaran anda)
Jangan terlalu banyak animasi, kartun dan sebagainya.

2. Konten
Pertama ialah anda mesti ada artikel berkaitan dengan subjek yang anda ajar di sekolah. Minima 1 artikel berserta dengan sinopsis.

Kedua, poskan bahan yang ada foto/grafik seperti aktiviti di sekolah anda.

Ketiga, tulisan yang anda fikirkan relevan dengan blog yang dibina seperti panduan, nasihat atau hobi dan lain-lain.

Pos minima ialah lima.


Peringatan : Pastikan header blog anda di tulis no. matrik (dalam kurungan) seperti Blog Teacher Rohani (1234567)

Saturday, June 18, 2011

Q & A Corner (3)

Sila semak URL anda di zon PPD masing-masing.
Penggunaan 'anonymous' telah di delete. Sila guna nama sebenar anda.

Bagi PPD Baling/Sik ,tuan punya blog yang menggunakan nama 'Belalang Tempur' - sila guna nama anda.

Masih terdapat beberapa zon PPD (K.Muda/Yan,K.Setar & K.Pasu) yang belum disemak.
Sila delete pos anda jika ada lebih dari SATU.

Statistik Blog PPGUUM kohort 1

Sila ambil perhatian:

1. Sehingga kini 'follower' bagi myCLASS-012(PPGUUM) hanyalah seramai 298 orang sahaja. Mengikut senarai pendaftar kursus ini, terdapat serama 349 pelajar.

2. Jumlah URL blog yang diposkan mengikut di zon PPD dalam proses pengiraan.
Ini kerana ada dikalangan anda yang pos lebih dari SATU.

URL di Zon PPD

Salam & Salam 1 Malaysia,

Sila ambil maklum bahawa :

1. URL di zon PPD
Hanya satu pos yang mengandungi URL anda sahaja di benarkan di ruang ini.
Sila delete jika ada lebih dari satu pos berkaitan URL.
URL artikel poskan di blog anda.

2. Ada beberapa zon PPD telah disemak dan tindakan delete telah dibuat bila ada lebih dari satu pos. Sila semak supaya pos anda ada. Takut tersilap terdelete semuanya sekali URL anda.

Sekian.

Sunday, June 12, 2011

Selamat Kembali ke Sekolah




Selamat kembali ke sekolah

dan

Selamat bertugas


Friday, June 10, 2011

URL blog (Sila buat Pembetulan)

SEGERA

Salam dan Salam 1 Malaysia,

Sila ambil perhatian bahawa setakat ini semua URL yang anda poskan di blog 'my CLASS-012' PERLU di buat PEMBETULAN. URL itu tidak aktif.

Ini sepatut seperti ini.

http://www.uum.edu.my/

Apabila kita letak penunjuk/cursor maka ia terus boleh di klik.
Sila highlightkan URL dan pilih warna biru.

Thursday, June 9, 2011

Q & A Corner (2)

1. Sila highlight URL anda menggunakan ikon link (ikon kelima gambar rantai dipaparan new post) supaya link/pautan tersebut aktif.

2. Artikel dalam blog anda sendiri- pun diletakan URL sahaja (seperti no.1 di atas)

3. Artikel mesti bersesuaian dengan subjek yang di ajar di sekolah.

4. Taipkan NO MATRIK di bawah/tepi foto anda di 'About Me'

URL bagi Negeri Pulau Pinang

URL bagi Negeri Perlis

URL bagi PPD Pendang

URL bagi PPD Padang Terap

URL bagi PPD Langkawi

URL bagi PPD Kulim/Bandar Baharu

URL bagi PPD Kubang Pasu

URL bagi PPD Kuala Muda/Yan

URL bagi PPD Kota Setar

URL bagi PPD Baling/Sik

Pos Blog mengikut PPD

Salam dan Salam 1 Malaysia.

Mulai minggu ke 2 ini, semua pelajar diminta untuk :

1. mengepos URL blog masing-masing mengikut kawasan PPD bagi negeri Kedah, negeri Perlis dan Pulau Pinang.
2. Pastikan di tulis NO. MATRIK bagi setiap pos.
3. Penglibatan anda dalam blog akan mula dikira untuk pemarkahan.
4. Sila pos URL sekali lagi mengikut kawaan PPD walaupun anda dah mengepos pada minggu lalu.

Wednesday, June 8, 2011

Bancian Blog

Salam/Salam 1Malaysia semua,

Sila klik bancian berkaitan blog di ruangan di sebelah kanan.
Bancian ini 'Adakah anda mempunyai blog sebelum kelas ini' - penting dijawab kerana saya ingin tahu tahap kemahiran anda semua.

Setakat ini hanya 40% pelajar dah ada blog sendiri.

Saturday, June 4, 2011

Galleri



















Koleksi gambar semasa kuliah (teknologi) di DKG 3/2 UUM

Chatbox


(Miss Teh sedang membina blog di dewan kuliah)

Chatbox ialah satu kemudahan yang ada dalam blog myCLASS.
Anda boleh berpakat dengan rakan lain untuk online pada waktu yang sama.
Jadi boleh chat secara live - percuma.

Anda semua digalakkan menggunakan 'chatbox' yang disediakan disebelah kanan blog myCLASS.

Friday, June 3, 2011

Q & A Corner (1)

Question and Answer Corner (Q & A)

Ruang ini disediakan untuk sebarang pertanyaan, cadangan atau makluman untuk semua.

Ruang Q & A

Saya akan membuka Q & A Corner (Question and Answer) setiap minggu.
Jika ada sebarang pertanyaan, cadangan atau maklumat, sila post di Q & A Corner untuk dijawab. Sesiapa sahaja boleh bertanya dan juga sesiapa sahaja juga boleh Q & Amemberi jawapan.

Saya akan poskan Q & A Corner (1) - untuk minggu 1.

Terima kasih juga kepada semua kerana setakat jam 7.00 malam (3.6.2011-Jumaat) dah ada seramai 91 orang followers.

Yang lain tu mungkin agak keletihan kerana perjalanan dari kampus UUM ke rumah.

Blog

Respon kepada blog sangat hebat.
Baru masuk hari kedua dah ada sebanyak 20 blog baru.

Teperinci tugasan dalam blog akan diumumkan sedikit masa lagi sebab saya sedang mencari keaedah yang sesuai supaya saya senang nak semak blog anda semua nanti.

Bayangkan ada sebanyak 350 lebih blog yang akan disemak nanti. Nak menandatangan kedatangan kuliah hari jummat itu pun dah jadi kelam kabut.

Yang penting ialah cari dulu jurnal online yang bersesuaiam dengan tajuk yang diajar disekolah. Tulis/simpan URL atau addressnya dulu.

Hingga jumpa lagi.

Thursday, June 2, 2011

Pendaftaran 'follower"

Kepada semua pelajar, sila daftar sebagai 'follower' bagi blog ini.

Welcome KPD 3016 & KPD 3026 ICT Blog

Selamat datang ke blog Modul KPD 3016 & KPD 3026 (teknologi).

Blog ini akan digunakan sebagai saluran utama untuk sebarang bentuk komunikasi bagi kursus ini.

Hasnan Hassan
Bidang Pendidikan
CAS UUM